Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията сложи табела "НЕ!" пред Фон дер Лайен в парламента на РСМ (ВИДЕО)

14 юли 2022, 16:02 часа • 3407 прочитания

„Европа ви чака. Чака ви и се надява, че ще предприемете още една стъпка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е момент, в който ще се приближим към общото ни бъдеще със Северна Македония в ЕС“. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч от трибуната на парламента в Скопие, но стана обект на освирквания от страна на опозицията.

Днес, 14 юли, народните представители в РСМ водят дебати за френското предложение и трябва да решат дали да го приемат и така да започнат процеса по евроинтеграция. През юни българският парламент вдигна ветото над Северна Македония, а управляващата партия на Социалдемократическия съюз вече обяви подкрепа за предложението на френското председателство на ЕС.

Фон дер Лайен заяви, че едно от условията за свикване на междуправителствена конференция за начало на преговорите е Северна Македония да промени Конституцията си. Промяната се отнася до вписването на българите като държавотворен народ в преамбюла на основния закон на РСМ.

Опозицията изрази недоволство чрез вдигане на плакати в залата. Лидерът на проруската партия "Левица" Димитър Апасиев се промъкна до трибуната и постави пред микрофоните надпис, гласящ: "НЕ!". Председателят на заседанието няколко пъти го призова да се върне на мястото си.

Фон дер Лайен успокои депутатите, като припомни, че РСМ е кандидат за членство в ЕС още от 2005 г. и е работила „здраво“ да се присъедини в блока. През 2009 ЕС препоръча начало на преговори със Скопие. „Оттогава насам постоянно сме на ваша страна и най-накрая можем да стигнем до прага и да направим решителната стъпка напред“, отбеляза председателят на ЕК.

"Уважаеми членове на парламента, много от вас са разочаровани от факта, че вашата страна все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също съм. Вие сте разочаровани, че започването на преговорите с ЕС не се случи веднага след подписването на Преспанското споразумение. Това остави горчив вкус, но вие не се отказахте и ние – също. Заедно преследвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност", заяви Фон дер Лайен.

Тя каза, че процесът може да започне още следващата седмица при успешно гласуване на френското предложение днес. "Всички вие сте запознати с това преработено предложение. То защитава интересите ви и взема предвид опасенията на всички страни. Бъдете сигурни, че ЕК винаги е била и продължава да стои на ваша страна", каза още тя.

"Скъпи македонци, внимателно изслушах опасенията, свързани с македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Ето защо в преработеното предложение се посочва македонският език без резерви от страна на ЕС. Принципът на самоидентификация е особено важен за всеки от нас. Можете да разчитате на мен като председател на ЕК, че ще гарантирам, че процесът на присъединяване стриктно спазва европейските принципи и стандарти", подчерта Фон дер Лайен.

„Нека ви уверя в още нещо - двустранните въпроси, като например тълкуването на историята, не са условие в преговорите за присъединяване“, каза председателят на ЕК.

По време на заседанието се провежда протест пред сградата на парламента, организиран от опозицията и против френското предложение.

ОЩЕ: Македонски журналист: Френското предложение се критикува, понеже в него са заложени български интереси

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес