Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Сърбия е по-хуманна към мигрантите от съседите си

13 ноември 2020, 15:41 часа • 2319 прочитания

Центровете за убежище и прием в Сърбия са домакини на около 6000 мигранти и бежанци, но още 1000 се очаква да останат извън центровете. Това заяви представителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Сърбия Франческа Бонели, предаде БГНЕС.

„Ситуацията не е извън контрол“, каза Бонели пред РТС, добавяйки, че не може да се говори за „нашествия и голям брой пристигания, които не могат да бъдат обработени“.

Според нея обаче антиимигрантската реторика в Сърбия набира скорост и антиимигрантските движения са причина за безпокойство. Те обаче „не отразяват истинското лице на сръбския народ, като се има предвид, че Сърбия е показала по-хуманен подход, в сравнение с много от съседите си по време на мигрантската криза“, добави експертът.

„Данните на Вътрешното министерство показват, че по-малко от 1% от престъпните деяния в Сърбия са извършени от мигранти“, каза още Бонели. „Те бягат от война и преследване, те не са опасни хора, те се нуждаят от солидарност и защита“, продължи представителят на ВКБООН, добавяйки, че по-голямата част от хората, които бягат, идват от Пакистан, Сирия и Бангладеш.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес