Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама: Гръцката криза няма да се отрази на световните финанси

30 юни 2015, 21:40 часа • 10052 прочитания

Американският президент Барак Обама предупреди, че разрастващата се гръцка финансова криза може да окаже "значителен ефект" на европейския растеж, но няма да удари световната система, съобщава АФП.

Обама заяви, че ситуацията в Гърция, която е на ръба на неизпълнение на дълговете си, е "от съществено значение", но няма да предизивка голям шок в световните финанси.

Междувременно Standard and Poor's понижи кредитните рейтинги на четири гръцки банки до "селективен фалит" след налагането на лимити за теглене и чуждестранни трансфери.

"Понижаването на рейтингите следва мерките, въведени от гръцкото правителство, включително ограничения за тегленето на депозити, закриване на клонове на банки за една пълна работна седмица, както и забраната на парични преводи извън Гърция, освен с разрешение от Министерството на финансите на Гърция", съобщи рейтинговата агенция в изявление.

Клоновете ще останат затворени до 6 юли, като част от мерките на правителството за предпазване на банковата система от срив, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) замрази финансовата си подкрепа, необходима за осигуряване на ликвидността на гръцките банки. От финансовото министерство отново потвърдиха, че банковите депозити ще бъдат незасегнати след неделния референдум за приемането на условията на спасителната програма, предложена от кредиторите на Гърция.

Тази вечер финансовите министри от еврозоната провеждат извънредна среща заради ситуацията в южната ни съседка.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес