Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото румънско правителство - със стари муцуни, свързани с корупция

04 януари 2017, 16:10 часа • 3081 прочитания

Новото правителство на Румъния, предложено от Социалдемократическата партия във вторник (3 януари), включва политици, които са били в затвора по обвинения в корупция или са били замесени в различни корупционни схеми.

Въпреки обвиненията за корупция, които тресяха социалдемократите през последните години, те спечелиха изборите със сериозни икономически обещания за увеличаване на заплатите и пенсиите и намаляне на данъците, пише изданието Politico.

Лиа Олгута Василеску например, заместник-председател на Социалдемократическата партия и министър на заетостта, беше разследвана миналата година по четири обвинения за подкуп, три обвинения за злоупотреба с власт и за пране на пари. Тя бе вкарана и в затвора за кратко миналата пролет.

Actualno.com припомня, че през лятото на тази година Василеску искаше да се бори за нов мандат като кмет на шестия по големина румънския град Крайова въпреки обвиненията срещу нея. Тя е и човекът, който на практика блокира обществено обсъждане сред гражданите на Крайова по въпроса за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй". Това каза пред Actualno.com още през есента на 2015 г. професор Ади-Мария Симою от румънската група за гражданска инициатива за местен референдум в румънския град относно бъдещи проекти в рамките на българската АЕЦ "Козлодуй" .

Сега като министър на заетостта Василеску ще има за задача да бъдат осигурени обещаните увеличения на минималната работна заплата през следващите четири години.

Друг кадър на новото правителство е Теодор Мелешкану, бивш шеф на Румънската разузнавателна служба, който е минал през много различни правителствени роли след падането на комунизма през 1989 г. Сега той е предложен за министър на външните работи - роля, която игра два пъти.

Общо 26 министри се очаква да бъдат потвърдени и правителството да положи клетва днес (4 януари). Премиер ще е Сорин Гриндеану. България и Румъния празнуват заедно десетилетното членство в Европейския съюз, като и двете страни са поставени под мониторинг от страна на ЕС, който наблюдава усилията на българското и румънското правителство в борбата с корупцията. В последния доклад от миналата година Румъния получи повече похвали и дори се заговори, че може да бъде отделена от България в европейския мониторинг.

Още за състава на новото румънско правителство четете ТУК

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес