Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново напрежение в Източното Средиземноморие

07 януари 2021, 21:40 часа • 1917 прочитания

Напрежението отново беше повишено в Източното Средиземноморие, след като гръцки и турски лодки на бреговата охрана се сблъскаха. Инцидентът е станал в ранните часове на деня в Егейско море близо до скалистите островчета Имия. Няма съобщения за наранявания от нито една от страните, съобщава БГНЕС.

В изявление гръцката брегова охрана казва, че плавателен съд на пристанищната администрация на Кос е бил „обезпокоен“ от турска лодка, което е довело до „леки материални щети“.

Междувременно турската брегова охрана обвини два гръцки плавателни съда в нарушаване на териториалните й води.

"С превантивни маневри, извършени от четири плавателни съда на турската брегова охрана, бяха премахнати два гръцки елемента, нарушили териториалните води", се казва в изявление.

Турската брегова охрана добави, че по време на инцидента е имало "триене" между две лодки на бреговата охрана.

Гърция определи сблъсъка като "натиск" и заяви, че тяхната лодка е извършвала разпоредена услуга в по-широката морска зона.

Двете страни от НАТО спорят от десетилетия за суверенните права в Егейско море, както и за обхвата на изключителната икономическа зона в Източното Средиземноморие. Споровете бяха засилени през последните месеци, след като през август миналата година гръцка фрегата се сблъска с турска фрегата. През 1996 г. двете страни бяха на прага на война заради необитаемите скалисти островчета Имия или Кардак, което бе избегнато след дипломатическа намеса на САЩ.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес