Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови студентски протести в Тирана, колегите им от Македония ще ги последват във вторник

16 декември 2018, 10:02 часа • 2326 прочитания

Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и пореден път, като поискаха среща с представители на правителството по осемте искания, които бяха изпратили до него.

Албанската агенция съобщава, че за разлика от предишните дни е имало по-малко студенти, но към протестиращите са се присъединили и обикновени граждани, жители на Тирана.

Според АТА министър-председателят Еди Рама е склонен да отговори положително на осемте искания на студентите и повтори призива за диалог.

Студентският протест започна на 4 декември, и е насочен срещу повторното плащане за изпит, на който студентите не са се явили в срок. Списъкът с искания, сред които е и това за намаляване наполовина на размера на таксите за обучение, след това бе разширен, припомня БГНЕС.

Вдъхновени от колегите си от Тирана, студентите от Тетово, Македония, започват стачни действия във вторник. В 12:30 на 18 декември студентите те ще напуснат лекциите и ще излязат на протест за бъдещето на младите.

"Протестирай със студентите !!!", "Искаме молив и тетрадка, не искаме насилие" и "Въстанали студенти" са лозунгите, с които студентите от Тетово призовават и всички други недоволни граждани.

Исканията им са насочени към Министерството на образованието и към ръководството на университетите и правителството. Сред по-важните от тях са тези за: деполитизиране на университетите, субсидиране или премахване на плащането на 8-седмичната практика от университета (50 евро); намаляване на таксите за чуждестранни студенти (50%); публикуване на статута на университета и доклад за оценяването на преподавателите на територията на университета от студентите; подобряване на преподавател на ръководна длъжност – дали е зачетен законът и сроковете за академично израстване на преподавателите в частните и държавните университети, какъв е статутът на студентския парламент и дали той функционира като независима организация или е под ръководството на университета и др.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес