Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата президентка на Хърватия обяви подкрепата си за босненските хървати

13 януари 2015, 15:28 часа • 28097 прочитания

Новоизбраният президент на Хърватия Колинда Грабар Китарович заяви, че ще подкрепи легитимните хърватски представители в Босна и Херцеговина в техни решения и предложения, включително и искането за формиране на трета съставна част. Това съобщи агенция Танюг.

"Дали това ще са кантонални решения или трета съставна част не мога да кажа в този момент, но ще ги подкрепя в техните искания", заяви Китарович пред Федералната босненска телевизия. Тя изтъкна, че ще иска Дейтънското мирно споразумение да се надстрои. Според Китарович британско-германската инициатива за ускоряване на европейския път на Босна и Херцеговина има своите предимства, но и един голям недостатък - не осигурава равноправие на хърватския народ. Хърватският президент съобщи, че нейното първо посещение в чужбина ще бъде именно в Босна и Херцеговина.

"Първата ми грижа е Хърватия заради тежката социална и икономическа криза. Но и положението на хърватския народ в Босна и Херцеговина, както и на хърватите в Сърбия и Черна гора ще бъде на висока позиция в дневния ми ред", заяви Китарович. Тя посочи, че би желала Босна и Херцеговина да бъде еманципирана страна, която мощно ще тръгне към членство в ЕС и НАТО.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес