Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова ескалация между Косово и Сърбия след арест на сърбин в Митровица (ВИДЕО)

13 юни 2023, 17:31 часа • 3267 прочитания

Косовската полиция и етнически сърби отново влязоха в сблъсъци в град Митровица в Северно Косово, след като премиерът Албин Курти представи нов план за намаляване на продължаващото вече седмици напрежение. Това съобщи местната медия "КоССев" на 13 юни.

Сблъсъците избухнаха, след като косовската полиция арестува заподозрян лидер на сръбска паравоенна група. По-късно полицията участва в сблъсък, тъй като тълпа етнически сърби хвърляше камъни.

Сирената за въздушна тревога бе задействана, докато около 100 сърби влязоха в конфликт с полицаите, предаде БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла заяви, че трима полицаи са леко ранени при мелето. Той потвърди, че полицията е арестувала лице, заподозряно в организирането на нападението срещу войските на НАТО - КФОР - миналия месец.

"Днес косовската полиция арестува един от лидерите на престъпната група "Гражданска защита" и ръководител на престъпните банди, които през годините тероризираха нашите граждани", каза министърът в изявление, публикувано в социалните мрежи.

"С днешните си изказвания, а скоро и с насилствените си действия, Алабин Курти показа, че се интересува единствено от конфликти и война в северната част на Косово и Метохия", контрира сръбският директор на Офиса за Косово и Метохия Петър Петкович, цитиран от сръбската b92.

"По заповед на Курти днес беше арестуван Милун Миленкович Луне, който беше преследван от косовската полиция в продължение на месеци, защото е виден борец за правата на сърбите в северната част на Косово. Луне беше арестуван в центъра на Косовска Митровица във фризьорски салон, който беше обграден от 8 бронирани автомобила. Курти буквално създаде обсадно положение", каза Петкович.

"Луне не е престъпник, а изтъкнат спортист, който е печелил медали. Той е и треньор на клуб по кикбокс, в който тренират много деца", добави той и каза, че премиерът на Косово не търсел деескалация на напрежението. Според него Прищина и Белград са в най-сложната ситуация до момента. Петкович призова мироопазващите сили на НАТО в Косово - КФОР - да се намесят в името на мира.

Сблъсъците в северната част на страната се случиха в момент, когато Курти представи план от пет точки за намаляване на напрежението, който включва нови избори в оспорваните общини в северната част на страната, както и връщане към подкрепяните от Европейския съюз преговори със Сърбия.

ОЩЕ: Курти с план от 5 точки за успокояване на напрежението в Северно Косово

Припомняме, че напрежението в Косово първоначално избухна, след като в няколко града бяха избрани албански кметове, но при много ниска избирателна активност. Етническите сърби в тези части на Косово не ги припознаха и поискаха смяната им, като блокираха входовете на общините дни наред и не позволяваха на кметовете да отидат на работа. Сръбската армия бе приведена в най-висока бойна готовност заради последвалите сблъсъци, а САЩ и ЕС опитаха да окажат натиск над Прищина да свали напрежението.

ОЩЕ: Албин Курти разкритикува позицията на САЩ за ситуацията в Косово

ОЩЕ: Ще има ли нова война в Косово след порция жестоко насилие? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес