Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова Демокрация твърдо е против Договора от Преспа, увери лидерът на партията

11 декември 2018, 17:01 часа • 2081 прочитания

Нова демокрация запазва позицията си, че няма да гласува за Договора от Преспа и ще се бори да не се ратифицира, твърди нейният лидер Кириакос Мицотакис.

Говорейки по време на промоцията на новата книга на партийния подпретседател Костис Хаджидакис, Мицотакис каза, че още от първия момент партията е изразила несъгласие и възражения по споразумението, предаде МКД.

"Казахме, че по никакъв начин не можем да приемем споразумение, което отстъпва на съседна страна македонски език и македонска националност.

Страхувам се, че тази критика е абсолютно оправдана и ние оставаме твърдо ангажирани с тази позиция. Ще гласуваме против Договора от Преспа, когато дойде в гръцкия парламент, и ще се борим против неговото ратифициране", заяви Мицотакис.

Според него министър-председателят Алексис Ципрас и министърът на отбраната Панос Каменос с Договора от Преспа са дали това, което няма да бъде одобрено от нито едно управление на Нова демокрация - македонски език и македонска националност.

"Днес само г-н Заев има всички основания да популяризира и празнува за това споразумение, защото той успя и получи нещо, което не му даде предишно правителство. Просто казано, господин Ципрас и господин Каменос казаха "да" там където Константинос Мицотакис, Костас Караманлис и Андонис Самарас казаха "не".

Те казаха "не" по много добра причина. По много конкретна причина. Защото видяха последствията, които биха могли да създадат в нашата страна с ясното приемане на македонски език и македонска националност. Имаме много ясна позиция. Тази позиция не може да бъде предоговаряна и с тази позиция ще излезем в парламента, когато се стигне до ратифициране на споразумението", каза Мицотакис.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес