Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нова демокрация": Ципрас бяга

21 август 2015, 10:06 часа • 4670 прочитания

С решението си за предсрочни избори премиерът Алексис Ципрас не подава оставка, а бяга. Това заяви Вангелис Меймаракис, лидер на втората по големина партия и най-многобройна опозиционна сила в гръцкия парламент "Нова демокрация", предаде МИА.

"Ципрас бяга. Той се опитва да избегне дилеми, както и духа на (Панайотис) Лафазанис, който кръжи над него", каза Меймакарис по време на пресконференция. Според него, ако премиерът наистина беше успял, то той не би имал никакви причини да се впуска в нови избори.

Меймаракис също така заяви, че чрез мандатите за съставяне на правителство ще изчерпа всички възможности за намиране на решение в рамките на настоящия парламент. Той ще проведе среща с лидерите на партиите "Потами" Ставрос Теодоракис и на ПАСОК Фофи Генимата. Меймаракис също така каза, че членове на партията ще обсъдят възможността за среща и с крайнодясната "Златна зора", Комунистическата партия, "Независими гърци" и с Лафазанис като лидер на нова партия.

Той допълни още, че смята да използва конституционното право на неговата партия и да се опита да формира правителство, дори и то да бъде на малцинството, с цел да се избегнат предсрочни избори през следващия месец. Меймаракис още днес ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос, който трябва да му връчи мандат.

В същото време лидерът на "Потами" Ставрос Теодоракис заяви, че решението на Ципрас за предсрочни избори е "трагичен избор" за Гърция

"Ципрас имаше решения. Толерантността на опозиционните партии и поддръжката в парламента винаги, когато му трябваше, му даде възможността да управлява докато не се стабилизира проблемната икономика", каза той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес