Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никос Кодзиас: Искаме ли Македония да бъде поделена между България и Албания?

23 октомври 2018, 15:02 часа • 6535 прочитания

"Искаме ли  Македония да бъде поделена между Албания и България?, попита по време на изказване в град Ираклион на остров Крит, бившият външен министър на Гърция Никос Кодзиас, предава македонската държавна агенция МИА.

Хвърлилият преди няколко дни оставка пръв дипломат на Атина произнесе реч пред членове и симпатизанти на неговата партия Прато.

"Ние никак не сме заинтересовани страната със столица Скопие да бъде нестабилна. Нима искаме съседната ни страна да бъде поделена между България и Албания?

Искаме ли Турция да контролира и районите северозападно от нашата граница?", попита реторично той и отговори с въпрос: Или ние, може би искаме, стабилни и сигурни Балкани? "Сега е време да загърбим враждите и свадите и да правим всичко възможно, за да осигурим мира в региона", каза още Кодзияс.

Бившият министър допълни, че правителството на Алексис Ципрас в Атина е направило крачка назад от тази посока. "Премиерът не ме защити пред военния министър Панос Каменос, който ме нападна", посочи още ораторът.

Дипломатът допълни още, че не е позволил на никого да се бърка и участва в преговорите за името, освен самия него и македонският му колега Никола Димитров, премиерите на двете страни и експерти.

Кодзияс хвърли оставка, когато вече бившият му колега му го нарече слуга на Джордж Сорос. Повод за думите на Каменос бе поредната промяна в позицията му за Препанското споразумение. Ципрас и министър-председателят от Скопие Зоран Заев подписаха историческия документ през лятото.

Двамата политици се разбраха бившата югославска република да се нарече Северна Македония, а Атина да вдигне над 20-годишната си блокада за членство на съседката си в Европейския съюз и НАТО. По време на заседанието на 17 октомври Каменос се обяви против споразумението.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес