Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич за "скандалното" здрависване на Тадич с Тачи

09 юли 2012, 17:22 часа • 5998 прочитания

Сръбският президент Томислав Николич каза, че лидерът на Демократическата партия Борис Тадич го е информирал, че ще ходи на срещата на високо равнище в Дубровник "Хърватска 2012, но не и че ще се ръкува с Хашим Тачи. Николич подчерта, че той лично не би стиснал ръката на премиера на Косово Тачи, предаде БГНЕС.

След разговора с патриарх Ириней Николич каза, че би препоръчал на Тадич да не се ръкува с Хашим Тачи, защото става въпрос за лице, за което се предполага, че е свързано с много тежки престъпления. "Това е негово /на Тадич бел.ред./ лично решение. За това днес разговарях с представителя на държавния департамент и му казах, че не знам какво е искал с това да каже Тадич, може би, че той е поканен, а аз не мога да отида там. А по всичко личи, че това което аз не мога, той го може. Аз не мога да се ръкувам с онзи, за когото се говори, че е извършвал престъпления срещу сърбите, докато това не се докаже дали е така или не", каза Николич.

Сръбският президент смята, че Тадич като гражданин има правото да ходи където си иска, но в същото време припомни, че той е лидер на демократите, известен политик в Сърбия и знае, че страната не участва на срещи където участват представители на властите в Прищина.

В събота бившият президент на Сърбия Борис Тадич присъства на срещата на високо равнище в Дубровник "Хърватска 2012", на която не присъства никой от официалните лица на Сърбия. Тогава Борис Тадич се ръкува с Хашим Тачи, който също присъстваше на срещата.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес