Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич отива на церемонията за Деня на Република Сръбска, в Босна възмутени

09 януари 2017, 12:23 часа • 1540 прочитания

Държавният глава на Сърбия Томислав Николич е на посещение в Баня Лука, където днес ще присъства на централната церемония по случай Деня на Република Сръбска, съобщава вестник Danas.

Президентът на Сърбия ще бъде основен гост на честванията за 25-та годишнина от създаването на Република Сръбска.

Към Николич ще се присъедини и министър Александър Вулин като представител на правителството в Белград. Премиерът Александър Вучич няма да присъства на тържествата, тъй като е на посещение в Индия.

От Асоциацията на застрашените народи (STPI) в Босна и Херцеговина изразиха загриженост по повод плановете за честване на Деня на Република Сръбска в Баня Лука, въпреки че Конституционният съд в Сараево анулира резултатите от спорния референдум, с който босненските сърби решиха да отбелязват като национален празник датата, съобщава вестник Sarajevo Times, предаде Фокус.

Фадила Мемишевич, председател на неправителствената организация, припомни, че основател на Република Сръбска е Радован Караджич, който бе признат за виновен за масови убийства, депортиране, изнасилвания, концентрационни лагери и геноцид в Сребреница пред Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

Тя изрази мнение, че тържествата в чест на събитията, сложили началото на Босненската война, са неуместни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес