Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич иска референдум за признаването на Косово

29 декември 2014, 10:24 часа • 17825 прочитания

За признаването на независимостта на Косово трябва да реши народът на Сърбия на референдум. Това заяви сръбският президент Томислав Николич, цитиран днес от вестник Blic.

„Бях обвиняван, че нямам свой план за Косово. Това беше един от козовете, поради които не трябваше да спечеля изборите. Време е да покажем ясно какво е решението, през което Сърбия не може да мине”, заяви Николич.

По думите му има различни ситуации в Косово. Едната е там, където няма сърби и където властите в Прищина упражняват цялата си власт. Другата е тази, където сърбите са малцинство и където отново управлява Прищина. И третата е в сръбските общини, където няма албанци и влияние от Прищина. Според него трябва да се консултират сръбските общини и да се отхвърлят предложенията на Прищина. Той още изтъкна, че е възможно да бъде предприет нов подход по отношение на сръбските общини.

„Трябва да видим дали ние трябва въобще да приемем администрацията на Прищина в Северно Косово. Защо да караме народа си да приеме онова, което не искаше да приема и под натиска на оръжие”, заяви Николич.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес