Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Попоски: България няма никакъв интерес да бъде пречка на Македония

03 януари 2014, 17:20 часа • 27833 прочитания

Гърция се е върнала на най-радикалните позиции по спора за името. Това заяви в интервю за телевизия "Алфа" министърът на външните работи на Македония Никола Попоски.

Според него, в Атина няма политическа воля, за да се реши спорът. Попоски коментира и отношенията с България, които ще бъдат приоритет на македонската дипломация през новата 2014 година.

На въпрос за това, че България гласува "въздържал се" пред Европейския съвет по отношение на евроинтеграцията на Македония през декември 2013 г., Никола Попоски заяви: "Мисля, че България няма никакъв интерес да блокира Македония, при условие, че Гърция го прави това прекрасно. В контекст на отношенията с Българсия, смятам, че и от наша, и от българска страна беше констатирано, че трябва да работим за това да сменим климата в отношенията и за изграждането на по-добър климат. Ние нямаме никакъв интерес от това България да бъде нашата пречка към Европа, а и България няма никакъв интерес да бъде пречка на македонските европейски интеграции".

На въпрос за договора за добросъседство и за това, че многократно Никола Попоски е заявявал, че договор за добросъседство с България трябва да отчита чувствата на гражданите от двете страни на границата, но досега България не е следвала това и не е отстъпила от своите искания и как ще я убеди, че това е правилната стъпка, Попоски каза: "Мисля, че досега чувствата, до определено ниво, се водеха само от едната страна на границата - всеки държеше сметка само за собствените си чувства. Преминаването в следваща фаза може да стане, само когато и ние опитаме рационално да схванем чувствата в България, но и България се опита да има едно конструктивно отношение и да има слух за това как ние се чувстваме по определени въпроси. Не можем да се договорим и да имаме съгласие за всичко, но трябва да се водим от принципи, които са приемливи за двете страни", каза Никола Попоски.

През 2014 г. македонската дипломация ще трябва да работи най-много по отношение на стъпките за евроинтеграцията и на следващо място - за икономиката, каза Попоски.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес