Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Димитров: Българите сложиха вето на приятелството между страните ни

05 ноември 2021, 21:40 часа • 3993 прочитания

“Българското вето не е само за нас, а и на европейската политика на Балканите и на македонскобългарското приятелство”. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров на пресконференция в Белград след срещата в рамките на инициативата “Отворени Балкани”, предаде агенция МИА.

“Отворени Балкани” допълва европейската интеграция. Това означава, че границите ще имат по-малко значение и потенциалът ще се използва за увеличение на икономическия растеж”, заяви Димитров в отговор на въпрос смята ли, че инициативата по някакъв начин е “затворен ЕС” за Северна Македония и Албания, тъй като е блокирана датата на двете държави за начало на преговорите с ЕС. По думите на Димитров е трудно да се намери страна, която да е по-лош пример от Северна Македония какво се случва, когато ЕС не изпълнява обещанията си. “Тогава европейската бюлетина не става атрактивна и гражданите губят доверие, че може да имат европейско бъдеще”, каза вицепремиерът, който представлява Скопие на срещата, след като Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка. Той добави, че в последно време се коригира сам, тъй като не е честно да се критикува целият ЕС, след като проблемът е само с една страна-членка

“В пакета за разширяване Европейската комисия посочва, че отлагането на процеса на интеграция на Северна Македония и Албания подкопава доверието към ЕС в целия регион. Но това вето не е вето само на нашето европейско бъдеще, а и на европейската политика на Балканите. Това е вето на македонскобългарското приятелство”, твърди Димитров, който е бивш външен министър.

Не за първи път той отправя тежки упреци към България. Миналата седмица в интервю за сръбската тв Ен1 заяви, че заради забавянето на европейската интеграция за Западните Балкани проевропейските и прореформистките сили в региона започват да губят позиции, а подкрепата за членство в ЕС намалява. “Както знаем, главна пречка пред нас беше Гърция и въпросът за името, решихме това. И в този момент, когато ни беше много нужен успех, за съжаление, нова пречка ни прави друг съсед - България”, посочи тогава Димитров.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес