Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещо ново в диалог Косово-Сърбия: Курти информира Квинтета

30 октомври 2023, 16:07 часа • 1079 прочитания

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи чрез публикация в платформата "X", че е провел среща с посланиците на Квинтета (САЩ, Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство), на която е дал подробности за "най-новото" в процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Още: Косово и Сърбия: Няма разбирателство за мир

Курти е изразил благодарност към Европейския съюз и Съединените американски щати за усилията им да върнат диалога в релси след смъртоносната терористична атака от сръбски паравоенни формирования в село Банска на 24 септември.

"Днес се срещнах с посланиците в Косово, за да ги осведомя с последните новини за диалога, каквато е обичайната практика. Изразих благодарност на ЕС и САЩ за усилията им да върнат диалога в правилния път след терористичната атака от 24 септември“, написа ръководителят на косовската изпълнителна власт.

Още: Нов опит за мир: Лайчак кани на разговори представители на Сърбия и Косово

Лидерите на най-мощните страни от Европейския съюз (ЕС) - Германия, Франция и Италия - чрез съвместно изявление поискаха от правителството на Косово спешно да започне процедурата за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

Преди това ЕС представи „нов план“ за прилагане на Основното споразумение (Брюксел, 27 февруари) и Приложението за изпълнение (Охрид, 18 март), както и „модерно европейско предложение“ за устава на Асоциацията на общините с сръбското мнозинство, докато Косово и Сърбия приеха, че новият документ е рамка за по-нататъшни преговори в рамките на диалога.

Още: Война в Косово: От "като Крим е" до "тормоз и геноцид срещу сърбите" (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес