Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападателят на Християн Пендиков е пуснат на свобода

21 февруари 2023, 16:54 часа • 1684 прочитания

Нападателят на Християн Пендиков - Илия Спасески, вече е на свобода. Мъжът, който жестоко преби 21-годишния секретар на българския клуб в Охрид, е с променена мярка от съда.

Тя е изменена от „задържане под стража“ след изтичането на 30-дневния срок. В момента Спасески е у дома, но е с отнет задграничен паспорт, предаде репортер на БГНЕС.

От прокуратурата вече съобщиха, че Пендиков е бил пребит заради българската си етническа принадлежност. Обвинението в Северна Македония видя "етническа омраза" в инцидента, който стана на 19 януари в Охрид.

Пендиков имаше тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София, след като бе транспортиран у нас с правителствен самолет, той се възстанови успешно.

Нападателят Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу-жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

Охридският основен съд насрочи за 28 февруари първото заседание срещу обвиняемия за нападението.

Европа се възмути след побоя над Християн Пендиков, а лидерите на македонските българи в РСМ бяха приети в Брюксел от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Те подробно го информираха „за институционалната омраза към местните българи и липсата на политическа воля техните права да бъдат защитени и да се сложи край на насилието срещу тях".

Разговорите в Брюксел бяха последвани от искане външният министър на Северна Македония Буяр Османи също да се срещне с представителите на македонските българи. По време на разговора Георги Трендафилов призова властите в Скопие да изпълняват международните договори и преди всичко - Договора за приятелство от август 2017 г., за да се стигне до намаляване на напрежението между двете страни.

ОЩЕ: Християн Пендиков: В Македония учим фалшива история, в която българите са фашисти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес