Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големият завод за батерии в Европа пострада много сериозно след пожар

02 май 2018, 07:37 часа • 6209 прочитания

Силен пожар избухна и на практика съсипа в най-големия в Европа завод за производство на батерии от всички видове на компанията Systems Sunlight в Ксанти, Гърция.

Предприятието е в района Олвио на града. Има сериозни материални щети, коментира БГНЕС.

Компанията произвежда батерии и акумулатори от всички видове, възобновяеми източници, включително слънчеви батерии. Почти цялата продукция се изнася в над 100 страни. От три десетилетия компанията е в списъка с водещите световни производители на системи за съхранение и преобразуване на енергия.

Пожарът е започнал около 13:00 часа през деня по неизвестни засега причини в цеха за производство на батерии. Няколко часа по-късно огънят е под контрол. "Няма опасност от токсични газове в района", се казва в съобщението.

Агенция АМНА съобщи, че за защита на жителите ще бъдат въведени предупредителни и ограничителни мерки през следващите две денонощия в радиус 15 километра от предприятието. Хората са посъветвани да не излизат на улицата, да затворят плътно прозорци и врати. Планира се измиването отвън на домовете и местността с голямо количество вода.

Според агенцията огънят е унищожил голяма част от предприятието. В гасенето са участвали 74 пожарникари и 23 противопожарни коли. Огънят вече е овладян.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес