Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 2 милиарда долара отиват за Сърбия за европейска интеграция

26 юни 2015, 13:23 часа • 10358 прочитания

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри рамката за партньорство със Сърбия за фискалния период 2016-2020 година.

Централният борд предложи на Световната банка програма за над 1.6 милиарда щатски долара в помощ на западната ни съседка, а Международната финансова организация - финансиране за над 600 милиона щатски долара за 5-годишен период. Целта на тази помощ е Сърбия да развие конкурентоспособна икономика, което да помогне в интеграцията на страна в Европейския съюз.

Бордът на изпълнителните директори приветства стабилния прогрес на Сърбия в прилагането на структурните реформи, които би следвало да доведат до фискалната стабилност на страната и да създадат условия за конкурентоспособна икономика.

Централният борд и Групата на Световната банка представиха стратегия за намаляване на бедността в Сърбия и увеличаване на просперитета. Стратегията е насочена към връщането на сръбската икономика към стабилен икономически растеж, от който би следвало да бъдат облагодетелствани най-бедните групи от населението на западната ни съседка.

За да постигне растеж, както се твърди в същата стратегия, Сърбия трябва да създаде икономика, насочена към износ извън страната, докато в същото време трябва да осигури по-добър достъп към пазара на труда за бедните работници и за хората с ниска квалификация.

Световната банка също така се ангажира да създаде програма, която да помогне на Сърбия да привлече инвестициите, които са ѝ нужни, за да се открият нови работни места и да се постигне икономически растеж.

„Сърбия има историческата възможност да извърши важни реформи и да си прокара път към просперитет и интеграция с Европейския съюз“, казват от Световната банка. „Ние вярваме, че настоящата реформа ще помогне да се върне икономическия растеж, който е важен за намаляването на бедността“, заявяват още от банката. По думите им, крайната цел е „да се подготви страната да стане достоен член на Европейския съюз“.

И в момента Световната банка поддържа осем проекта в Сърбия, които са на обща стойност от 1.2 милиарда щатски долара.

Автор: Теодор Спасов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес