Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На остров Евия избухна нов пожар

13 август 2021, 17:58 часа • 3226 прочитания

Нов пожар избухна в петък на гръцкия остров Евия, но на юг от района, където огромен горски пожар унищожи гори, изпепели жилища и все още тлее 10 дни след началото му, съобщи в. „Катимерини“.

Гръцката противопожарна служба заяви, че са изпратени четири самолета, изсипващи вода върху пожари, и шест хеликоптера, за да контролират новия пожар в централната част на Евия, заедно с 23 пожарникари и 10 превозни средства.

По-големият пожар, който избухна на 3 август, унищожи по -голямата част от северната част на острова и е един от най -опустошителните от известните досега в страната.

Въпреки че горските пожари са често срещани в Гърция през горещите и сухи лета, тази година в страната избухнаха стотици пожари вследствие на особено дълга и интензивна гореща вълна.

Няколко средиземноморски страни са претърпели силна жега и бързо разпространяващи се горски пожари през последните седмици, включително Турция, където са загинали най -малко осем души, и Италия. В Алжир горските пожари в планинския берберски регион отнеха живота на най -малко 69 души.

Влошаването на сушата и топлината - и двете свързани с изменението на климата - също подхраниха горските пожари това лято.

Пожарите в Гърция ангажираха до максимум противопожарните способности на страната и правителството призова за помощ от чужбина. Около 24 европейски и близкоизточни държави изпратиха помощ, включително пожарникари, самолети и превозни средства.

В петък пожарникарите от Румъния, Украйна, Сърбия, Словакия, Полша и Молдова се грижеха за тлеещите останки от основния пожар на Евия, който е овъглил 50 900 хектара от втория по големина остров в Гърция. Още два големи пожара все още горят в южния гръцки регион на Пелопонес, където стотици френски, германски, австрийски и чешки пожарникари помагаха на своите гръцки колеги.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес