Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗХ: Гърция не е забранила вноса на свинско от България

01 август 2019, 17:57 часа • 3232 прочитания

Българското министерство на земеделието опроверга информациите, че Гърция забранява внос на свинско месо от България, тъй като двете страни са част от свободния пазар на ЕС.

Официално известие в системата на БАБХ няма, съобщиха от министерството, цитирани от bTV.

По-рано днес БНР съобщи, че южната ни съседка е забранила вноса на свинско от страната ни, а на граничните пунктове текат стриктни проверки дали пътуващите не пренасят свинско, или продукти със свинско. Налагат се глоби и месото се конфискува.

Интересното е, че в гръцките медии се цитира изказване на българския земеделски министър от миналата седмица в парламента.

Към момента няма регистриран случай на заболяването в Гърция, заявиха пред медиите от гръцкото аграрно министерство. Специалисти обаче предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в егейската страна.

Гърция е предприела всички възможни мерки срещу разпространение на африканската чума в местни свиневъдни ферми. Автомобили, минаващи границата, се дезинфекцират.

С официални ветеринарни документи се придвижват прасета за клане, развъждане или угояване. Има карантинна зона за новородени животни във фермите, както и редовно се почистват и дезинфекцират помещения и превозни средства.

Въвежда се задължителен контрол за насекоми и вредители в стопанства. Забранява се влизането на чужденци в стопанства, особено на ловци, както и преместване на дивеч в месопреработвателни предприятия и в свинеферми.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес