Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР в Скопие отрече да се готвят нови задължения извън договореното в протокола с България

09 август 2022, 13:54 часа • 2904 прочитания

Министерството на външните работи на Северна Македония отрече появилите се твърдения за подготовка на нови задължения за РСМ и България извън договорените принципи във взаимния Протокол. Става въпрос за сключения документ, подписан и от София, и от Скопие след приемането на т.нар. френско предложение за евроинтеграцията на Северна Македония.

МВнР в Скопие съобщи днес, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики. Според ведомството е насърчително, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новия кабинет у нас, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от  разговори между нас", пише в съобщението на МВнР на РСМ.

"Затова искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения, както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси", допълват от министерството.

Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения.

Опозиционната партия в РСМ - ВМРО-ДПМНЕ, реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България. "Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес