Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монасите от Света гора ужасени, че нов закон ще позволи жени да влизат в манастирите

18 октомври 2017, 10:33 часа • 3130 прочитания

От над 1000 години в манастирите в Света гора жени не се допускат. Сега обаче монасите се опасяват, че традицията е застрашена заради нов гръцки закон, позволяващ смяна на пола.

Гърците над 15-годишна възраст вече ще могат да променят пола си, отбелязан в личните им карти, след опростено решение на съда, без да дават доказателство, че са преминали през операция за смяната му. Това пише в закона, приет миналата седмица.

Монасите се опасяват, че законът ще позволи на жените просто да се обявят за мъже, за да получат право на достъп до манастирите. Районът на полуострова в Северна Гърция е дом на 20 манастира и повече от 2000 монаси.

Света гора се ползва със специална автономия и достъпът е строго ограничен до 100 православни и 10 неправославни лица, които се приемат най-много за 3 дни. Игумените на манастирите са пратили писмо до гръцкото правителство, изразявайки загрижеността си от последствията на новия закон.

„В светлината на закона ние сме неспокойни за това, което носи бъдещето. Това е поредното нарушение на божиите повели, както и настоящето законодателство, което позволява съжителството на еднополовите двойки. Ако не се противопоставим, то нашите предци ще станат от гробовете си“, пише в писмото. Загрижеността на монасите отразява недоволството на православната църква като цяло срещу новия закон, предаде Фокус.

„Законът е възмутително вдъхновение, което позволява на човек да променя пола си с проста молба за няколко минути, противно на това, което бог е дал на хората. Който има полова дисфория, е душевно болен“, сочат гръцките църковни лидери. Църквата смята закона за „противен на човешката природа и биология“ и че ще създаде „объркване“.

Църквите в някои части на Гърция са се заканили да бият камбаните си в знак на траур всеки ден от тази седмица, в знак на протест срещу новия закон.

Създадена през Х век, манастирската общност на Света гора е едно от най-почитаните места в православния свят. Дори и женски домашни животни не могат да влязат на полуострова, с изключение на котките, които са ценени заради това, че ловят мишки. Жените не могат дори и да приближат бреговете на полуострова.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес