Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мигрантите отново тръгват по Балканския маршрут

22 юли 2020, 13:00 часа • 3146 прочитания

Мигрантите постоянно се опитват да преминат през гръцката граница към Северна Македония в района на Идомени. През нощта групи се качат във влаковете или правят опити да пробият оградата по граничната бразда, съобщава порталът „Инфомигрантс”, цитиран от БГНЕС.

Въпреки риска да бъдат ударени от ток от високоволтовите проводници, те скачат във влаковете, споделя за портала машинист, който наскоро открил група мигранти във влака, който управлявал. Онези, които все пак успяват да преодолеят препятствията на границата, най-често биват пресрещани от полицейските патрули в страната и връщани обратно в Гърция.

Такъв е случаят с пакистанеца Муса, който успял да влезе в Северна Македония през дупка в оградата по границата, но бил заловен. Той твърди, че първо бил „пребит от полицията в Северна Македония, а след това и от гърците”, когато бил върнат през границата.

Порталът разказва и историята на 20-годишния сириец Абдула, който дни наред се криел в порутена сграда близо до железопътната станция в Идомени, докато чака „правилния момент” да премине границата и през балканския маршрут да замине за Западна Европа. „Ще направя всичко, за да премина границата”, категоричен е Абдула.

Порталът уточнява, че това не са единични случаи, тъй като по протежение на железопътната линия или в изоставени вагони в близост до гара Идомени има цели семейства от мигранти и веднага щом се появят патрули на гръцката полиция, те са разпръскват из полето наоколо.

Припомняме, че малкото село Идомени се намира на границата между Гърция и Северна Македония. През 2015 г. хиляди мигранти и бежанци преминаха от там пеша по път към Европа. За да бъде спрян големият мигрантски поток към Европа, през 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение, по силата на което държавите от Евросъюза затвориха границата си за бежанци, а Гърция построи ограда по северната си граница.

По това време в Идомени имаше импровизиран лагер с повече от 13 000 души в него, докато властите не го евакуираха през май 2016 г. Мигрантите и бежанците бяха разселени насила в алтернативни места за настаняване на територията на Гърция, а палатките бяха разрушени с булдозери.

Според „Инфомигрантс” Идомени отново се превръща в основен канал за мигрантите. Местен жител споделя, че всеки ден в селото пристигат около 200 човека, като някои от тях опъват палатки в полето. „Страх ме е, че Идомени отново ще бъде превърнат в лагер”, споделя тревогите си той.

От Италия също вече се чуват гласове, че Балканският маршрут е бил активен и по време на пандемията.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес