Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис няма илюзии за Турция

13 юни 2023, 09:31 часа • 1044 прочитания

Президентът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис изрази задоволството си от настоящото намаляване на напрежението в гръцко-турските отношения, но настоя, че не си прави илюзии относно възможността за промяна на дългосрочните тенденции във външната политика, Kathimerini.

Посещавайки остров Лерос, Мицотакис повтори, че Гърция обсъжда само спора за континенталния шелф, което означава определянето на изключителната икономическа зона (ИИЗ), отбелязвайки, че Гърция не възнамерява да поставя въпроси за демилитаризацията на острова, суверенитета и суверенните права. ОЩЕ: Мицотакис: ЕС да инвестира в разширяване на стоманената ограда по границата с Турция

„Да, доволни сме, че наблюдаваме намаляване на напрежението през последните месеци по отношение на нарушенията на въздушното ни пространство, но не си правим илюзии. Протягаме ръка на приятелство, но в същото време продължаваме да укрепваме нашите въоръжени сили. Ние продължаваме да защитаваме нашите граници и продължаваме да изграждаме съюзи, които укрепват геополитическия отпечатък на нашата страна“, каза Мицотакис.

Междувременно по време на реч за Международната конференция за 100-годишнината от Договора от Лозана гръцкият президент Катерина Сакеларопулу отбеляза, че „договорите, които определят границите, не могат и не изтичат, нито могат да бъдат едностранно преразгледани от един парти без съгласието на другите."

 

„Окончателното териториално уреждане е крайъгълният камък на договора“, подчерта тя.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес