Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис: Немислимо е мигрантите да се ползват за геополитически цели

21 май 2021, 16:22 часа • 1693 прочитания

Немислимо е мигрантите и бежанците да се ползват като геополитически пионки, за да се оказва натиск върху Европейския съюз като цяло. Трябва да бъдем много строги всеки път, когато това се случи. Случи се миналия март на сухопътната ни граница с Турция, втори път се случи преди няколко дни в Северна Африка, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на среща с изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лежери.

Вълната от бежанци и мигранти през 2020 г. намаля с почти 80% и със 72% от началото на тази година, подчерта Мицотакис. Той отправи послание към Турция да спазва договора с ЕС и да работи по-активно за спиране на нелегално пристигащите и да намали още мигрантските вълни в Егейско море.

„Знаем, че имат възможност да го направят, но също така знаем, че на островите имаме около 1 500 човека, които са получили отказ за предоставяне на бежански статут и които могат да се върнат в Турция. Ако тези хора бъдат приети обратно в Турция, това би било първата стъпка към укрепване на нашето сътрудничество”, каза гръцкият премиер. Той подчерта, че винаги е разчитал на конструктивен диалог с Турция по въпросите на миграцията.

Лежери заяви, че Фронтекс остава ангажиран с подкрепата на всички държави-членки и особено на Гърция по въпроса за връщането.

„Когато връщанията от гръцките острови в Турция бъдат отново възможни, ние сме готови да подкрепим Гърция и да си сътрудничим с Турция и всички трети държави, участващи в процеса”, подчерта той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес