Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Има ново парламентарно мнозинство в Северна Македония

05 ноември 2021, 22:30 часа • 3133 прочитания

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че в страната има ново парламентарно мнозинство, предаде БГНЕС.

"Идва ново бъдеще, ново време и нова надежда. Изправени сме пред нови предизвикателства. Осъзнаваме и сме благодарни за подкрепата. Заедно ще успеем. Македония ще успее. Имаме ново парламентарно мнозинство", написа Мицкоски в собствения си профил във Фейсбук и публикува снимка. На нея освен досегашните партньори на ВМРО-ДПМНЕ - "Алиансът" и "Алтернативата", присъстват Димитър Апасиев от "Левица" и Ариянит Ходжа от "Беса". Ходжа бе министър на земеделието в досегашния кабинет на Зоран Заев.

На срещата са присъствали Арбен Таравари от "Албанския алианс" и Африм Гаши от "Алтернативата", които участваха в коалицията с ВМРО-ДПМНЕ на местните избори.

След втория тур на 31 октомври премиерът Зоран Заев съобщи, че подава оставка поради слабите резултати на неговата партия и загубата на кметския пост в столицата Скопие. Днес стана ясно, че "Беса" напуска досегашната управляваща коалиция поради решението на Държавната избирателна комисия да има повторение на гласуването в община Желино поради натиск от страна на водещата албанска партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети. С преминаването на Беса към ВМРО-ДПМНЕ в парламента новото парламентарно мнозинство ще има 61 депутат в 120-местното Народно събрание на РСМ. Беса има 3-ма депутати.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес