Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани

04 ноември 2019, 14:54 часа • 1460 прочитания

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха бъдещето на Сърбия, отношенията с Косово и перспективите на целия регион. В тази връзка американският дипломат подчерта, че спирането на процеса на разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани е историческа грешка и че тя трябва да бъде коригирана, съобщава електронното издание на скопския вестник "Независен", цитиран от "Фокус".

"Америка иска Западните Балкани да имат европейска перспектива и ние ще работим, за да убедим всички в ЕС да променят позицията си", увери Палмър, намеквайки за отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Палмър подкрепи идеята за "мини Шенген" в региона, който икономически ще обедини допълнително държавите от Западните Балкани.

Вучич припомни, че възгледите на САЩ и Сърбия за Косово са различни, но благодари на Палмър, че е изслушал мнението на официален Белград.

"Сърбия е готова на компромиси, но не е готова да унижава народа си. Благодарен съм за подкрепата на САЩ за инициативата за нови икономически връзки в Западните Балкани - свобода на движение на хора и капитали", подчерта Вучич.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес