Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонското правителско след приетите промени: Историческа глава в нашата държавност

11 януари 2019, 21:52 часа • 2769 прочитания

Правителството на Република Македония поздравява всички граждани и всички членове на парламента за поетата отговорност, с която пред страната се отварят вратите на НАТО и ЕС. Това се казва в официална декларация по повод приетите промени в Конституцията съгласно Преспанския договор.

"Гражданите на Република Македония чрез своите представител в парламента, тази вечер написаха нова историческа глава в нашата държавност, чрез приемането на конституционните промени. Това е акт, който дава държавна отговорност и силен патриотизъм, защото прави абсолютно осъществими двата държавни интереса – членство в ЕС и НАТО. Депутатите гласуваха „за” споразумението, което е в най-голям интерес на гражданите и дава възможност за международна интеграция и признаване на страната ни като суверенна държава, и потвърждава идентичността на македонците и всички граждани на страната. Осъществяването на това дойде чрез уточняване на името на нашата страна – Република Северна Македония със съседната ни страна. В допълнение, македонският език ще бъде международно признат във всички съюзи. Нашият химн, нашият флаг - остават същите и те са защитени. Нашето гражданство ще бъде - македонец / гражданин на Република Северна Македония", пише в документа.

"Днес ние разкрихме нова светла перспектива за всички граждани на страната ни, заради нашите деца. За една мирна, сигурна страна, където македонците, албанците, турците, власите, сърбите, ромите, босненците и всички други етнически общности ще живеят по-добър и проспериращ живот. Правителството на Република Македония изказва своята благодарност на всички граждани и на всички поддръжници и партньори на страната за голямата и значителна подкрепа по време на приемането на Преспанския договор, който гарантира бъдещето на страната като равноправен член на НАТО и ЕС", се казва в края на Декларацията.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес