Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски министри подават оставки заради промените в конституцията на РСМ

01 август 2023, 15:55 часа • 4244 прочитания

Министрите от редиците на партията в коалиционното управление на РСМ, Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), подписаха оставките си, съобщи "Локално". Причината - условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че ще подкрепи промените в македонската конституция, ако има правителство без ДСИ.

Буяр Османи (външен министър), Артан Груби (вицепремиер) и Крешник Бектеши (министър на икономиката), ще подадат оставките си на днешното правителствено заседание и ще поискат от премиера Димитър Ковачевски да ги приеме в момента, в който опозицията гласува за предложените конституционни промени и когато те ще влязат в сила, както обявиха по-рано, припомня БГНЕС.

Още: Пендаровски: Конституционните промени няма да бъдат гласувани на 17 август

"Чувствам се горд и поласкан от вярата на лидера Али Ахмети, Демократичния съюз за интеграция и гражданите, както и от вашето доверие да бъда част от реформаторския и интегриращ кабинет на правителството и за възможността да служа на гражданите", обяви Груби в профила си във Facebook.

Още: Брюксел към Скопие: Без промени в Конституцията Албания продължава към ЕС сама

Подобно съобщение направи и министърът на външните работи Османи, който написа, че "европейското бъдеще е над всичко".

Али Ахмети от тази седмица се посочва, че партията се е решила на подобна стъпка, защото страната се намира в критична фаза за европейското си бъдеще, а ДСИ поема отговорност като политическа партия с оглед на условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че ще подкрепи конституционните промени, ако има правителство без ДСИ.

Македонският парламент подхвана българите и конституцията

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес