Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонската диаспора иска оставката на Нимиц

19 януари 2018, 10:56 часа • 1349 прочитания

Оставката на посредника в преговорите за името на Македония Матю Нимиц поискаха от Обединената македонска диаспора (ОМД).

Като основание за това се изтъква скорошното назначаване в неговия екип на секретарка от гръцки произход и многобройните лични дарения в подкрепа на конгресмена от групата за приятелство с Гърция Каролин Малоуни, предаде БГНЕС.

"С последния си опит от 17 януари за предполагаемото решаване на спора, ООН и нейният посредник Нимиц продължават да нарушават Временното споразумение от 1995 г. и не спазват Всеобщата декларация за правата на човека, където е включен принципа за самоопределение. 137 страни-членки на ООН, сред които и 4 постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, признават Македония под нейното име, но ООН все още не променя позицията си и чрез посредника Нимиц настоява Македония да продължи преговорите за името.

Призоваваме правителството на Република Македония незабавно да прекрати преговорите и да внесе резолюция в ООН с ясна молба да бъде призната като Република Македония.

Задължението на Нимиц като посредник на ООН е да спазва решението на Международния съд от 2011 г., в което се твърди, че Гърция е нарушила Временното споразумение, като блокира влизането на Македония в НАТО“, заявяват от ОМД и добавят, че тя ще действа активно във всички страните за популяризиране, а не за унищожаване на македонското име, език и култура.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес