Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония ще получи дата за преговори с ЕС

30 септември 2019, 22:15 часа • 5149 прочитания

Северна Македония и Албания ще получат дата за начало на официални преговори за членство в Европейския съюз, пише македонската версия на "Свободна Европа", като цитира Bloomberg.

Медията твърди, че е видяла писмо, изпратено до министри от ЕС по интернет, от което става ясно, че на срещата в Люксембург на 15 октомври ще бъде определена датата за Тирана и Скопие.

Bloomberg припомня, че през лятото Франция, Германия, Холандия и Дания блокираха получаването на дата за начало на преговорите, което се очакваше да стане по-рано през годината.

Причината е разочарованието, че някои държави от Източна Европа, които се присъединиха през 2004 г., не успяват да гарантират върховенството на закона, предаде БГНЕС.

"Въпреки че преговорите траят години - или дори десетилетия, ако се има предвид Турция, както и положителният изход не е гарантиран, получаването на дата ще е победа за Северна Македония.

Държавата инвестира голяма част от своя политически капитал в постигането на Договорa с Гърция за промяна на името, с надеждата, че това ще разчисти пътя към членство в Европейския съюз", пише Bloomberg.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес