Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония получи покана за преговори с НАТО

11 юли 2018, 19:15 часа • 1788 прочитания

"През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като се намери взаимно приемливо споразумение за името в рамките на ООН. Приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за решение на спора за името. В съответствие с нашата политика решихме да поканим правителството в Скопие да започне преговори с Алианса. Пълното прилагане на всички предвидени вътрешни процедури по отношение на споразумението за уреждане на името е условие за успешното завършване на процеса на присъединяване ".

Това е записано в проекта за заключителен документ на срещата на върха на НАТО, съобщава БГНЕС.

На практика Македония получава днес (11 юли) покана за започване на преговори за членство в Алианса, а присъединяването ще бъде след като приключат всички вътрешни процедури по уреждане на  името.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди решението на Алианса.

"Ние приветстваме споразумението между Атина и Скопие и сме съгласни да поканим правителството в Скопие да започне преговори за присъединяване, след като бъдат приключени всички вътрешни процедури за финализиране на сделката. Страната ще влезе в НАТО като 30-ата държава-членка", заяви той след първото заседание на Северноатлантическия съвет на срещата на върха на НАТО.

"Хората в Македония трябва да решат, а това е възможност, която идва веднъж в живота. Те или ще подкрепят споразумението и страната ще стане член, или няма да го подкрепят страната и няма да стане член, не може да получи двете неща. Няма членство без промяна на името, но хората трябва да решат", отбеляза Столтенберг.

В проектодокумента има и други акценти: не са пропуснати усилията на македонското правителството да реформира страната и да заздрави връзките си с България.

"Ние приветстваме усилията на правителството през последната година и значителния напредък, постигнат за някои спешни приоритети за реформи и насърчаваме допълнителни реформи, за да се засили приноса към Алианса".

НАТО приветства и усилията за изграждане на многоетническо общество и призовава за допълнителни усилия в тази област.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес