Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония и Босна и Херцеговина се разбраха за регионално сътрудничество

23 юли 2017, 14:55 часа • 1764 прочитания

Първата среща между македонския премиер Зоран Заев и босненския му колега Денис Звиздич се състоя днес в Сараево.

Заев бе придружен от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, министъра на икономиката Крешник Бектеши, министъра на земеделието Люпчо Николовски, министъра на културата Роберт Алагьозовски и министъра на македонците в чужбина Едмонд Адеми, пише БГНЕС.

Премиерите на двете страни се обединиха около мнението, че това посещение началото на интензивно сътрудничество и е в духа на регионалната подкрепа, необходима за евроатлантическа интеграция. Те констатираха, че двете Скопие и Сараево нямат чувствителни въпроси за решаване и че се наблюдава политическа воля за засилване на сътрудничеството.

В рамките на посещението беше подписан меморандум за разбирателство между македонското министерство на земеделието и Министерството на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина, както и споразумение по Програмата за културно сътрудничество.

Заев и Звиздич посочиха, че следват и стъпки в посока на взаимното признаване на шофьорските книжки, влизането и излизането от страните само с лични карти, отваряне на авиолиния Скопие - Сараево, което ще допринесе за значително повишаване на икономическото сътрудничество и на туризма, а с това и подобряване на живота на гражданите и икономическото развитие на държавите.

Премиерът Заев, че правителството на Македония е силно ангажирано със спешните реформи, които трябва да гарантират качествен живот на гражданите и стабилно бъдеще за страната.

На срещата бе подчертано още, че Македония и Босна и Херцеговина имат добро международно сътрудничество и същи стратегически цели като членство в ЕС и НАТО. В тази насока бе изразено желанието двете приятелски държави да се съсредоточат към дневния ред в своите страни и региона, с което ще потвърдят, че Западните Балкани вече са част от ЕС.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес