Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

11 декември 2015, 13:02 часа • 12802 прочитания

България е внесла искане в ЕС за защита на таратора и гроздовата ракия като български продукти, пише днес македонският вестник "Дневник".

От ЕК обаче са отказали да регистрират гроздовата ракия като български продукт, тъй като тя се произвеждала и в други съседни страни, сред които и Македония, подчертава изданието.

От македонското министерство на земеделието са заявили, че Македония засега не е регистрирала нито един продукт, тъй като процедурата продължавала с години. Регистриране на продукти имало само в рамките на страната.

Освен ракията, която също се произвежда в западната ни съседка, на таратора се гледа като на традиционна студена супа/салата в македонската кухня. Ето защо в Скопие са особено чувствителни по отношение на "общите" кулинарни традиции.

Припомняме, че само преди дни "Кайсерован врат Тракия" (Kayserovan vrat Trakiya) стана четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Инициативата е на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна. Сдружението вече защити в Брюксел филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Европейската комисия одобри и вписването на "Българско розово масло" в Регистъра на защитените географски указания.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес