Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонци и албанци, леви и десни заедно на референдума

21 юни 2018, 15:05 часа • 2033 прочитания

Голяма обща кампания за съставяне на коалиция за евроатлантическа Македония, е идеята на управляващите партии за предстоящия референдум за името наесен, съобщи високопоставен правителствен служител в страната, пише БГНЕС.

По време на вота гражданите ще се произнесат по договора за промяната на името на страната, който бе подписан от властите в Скопие и Атина.

Всички участници в управлението на Република Македония, премиерът Зоран Заев и лидерът на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети ще поставят това предложение на масата пред коалиционните партньори, партиите от албанския политически блок, но и гражданския сектор. Идеята е всички обществени сили, които са за евроатлантическо бъдеще на страната да се обединят в единен предизборен щаб за успешното провеждане на референдума.

Ако това се приеме от коалиционните и правителствените партньори на Заев и Ахмети, както и от опозиционните партии, това ще означава, че със съвместна кампания с единен център, за успешен референдум ще лобират и партиите на Мендух Тачи, Африм Гаши, Билал Касами, Зиядин Села и малките етнически партии и граждански сдружения, които ще се присъединят към коалицията.

Това ще означава, че за първи път в мажоритарна Македония ще се води съвместна кампания, подкрепена от леви, десни и партии от центъра, управляващи и опозиционни партии, както и от всички по-малки етнически партии. Под една идея ще застанат македонци, албанци, турци, роми, босненци, сърби, власи за успешен референдум.

Вместо националистически нападки, които станаха отличителна черта на почти всички досегашни избори, в кампанията за референдума ще се наблегне на заедността и сплотеността на гражданите, без оглед на етническа принадлежност. Албанският политически блок за пръв път ще засвидетелства категорично лоялността си към държавата.

Всички партии и длъжностни лица на терен ще действат в средите, където ще се прецени, че има най-голямо влияние върху електората, с цел не само да го убеди в целта на референдума, но преди всичко, за по-голямата му масовост.

Както твърдят официалните лица, кампанията ще бъде от врата до врата, за да се изведе на гласуване всеки гражданин в държавата. Информацията е, че кампанията неофициално вече е стартирала и длъжностните лица вече действат на място.

Потвърждение за това са и изявите на депутатите в парламента, раздвижеността на министрите на терен и в медиите и социалните мрежи.

В контекста на това, днес македонският министър-председател обяви във Facebook:

„Македония след решаването на спора за името ще получи покана за членство в НАТО. Това много скоро ще ни отвори вратите към ЕС и ще осигури просперитет, стабилен и добър живот за нашия народ. Нека бъдем заедно под знамето на нашата държава, когато то се издигне пред централата на НАТО в Брюксел. Нека да вдигнем главите си, да се издигнем над нашите разделения и различия, за да погледнем с гордост как се вее нашия флаг. Да вървим напред!“

Припомняме, че на 17-ти юни Македония и Гърция сложиха край на 27-годишния спор за името. Властите в Скопие приеха новото наименование - Република Северна Македония. Вчера, 20-ти юни, македонският парламент ратифицира договора и той веднага бе изпратен на президента за подпис.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес