Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на Съвета на Европа отиде в Турция, за да поиска върховенство на закона

03 август 2016, 19:14 часа • 4254 прочитания

Действайте съгласно върховенството на закона – това послание отправи към турските власти генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, предаде BBC. Ягланд е най-високопоставения европейски политик, който отиде на официално посещение в Турция след неуспешния преврат от средата на юли.

Ягланд подчерта, че разбира необходимостта от това да бъдат задържани и наказани стоящите зад опита за преврат, но поиска това да става в рамките на правото. Той беше категоричен при срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че решаването на проблема трябва да стане съгласно стандартите на Европейската конвенция за правата на човека.

Ягланд оглавява организацията, която често се бърка с Европейския съвет. Съветът на Европа е съставен от 47 европейски държави, включително всички членки на ЕС и е автор на знакови международни документи като Европейската конвенция за правата на човека. Припомняме, че Турция прекрати конвенцията докато трае извънредното положение, въведено след опита за преврат.

Вчера (2 август) турският президент Реджеп Ердоган за пореден път се изказа остро заяви, че мисли, че Запада взема страната на превратаджиите, визирайки обаче отказа на САЩ да екстрадира в Турция Фетуллах Гюлен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес