Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на социалдемократите в Румъния отвърна на президента, иска два референдума

24 януари 2017, 12:47 часа • 989 прочитания

След като румънският президент Клаус Йоханис поиска референдум относно законопроекта на социалдемократите, с който ще бъдат амнистирани затворници, лидерът на Социалдемократичната партия (ПСД) Ливиу Драгня отговори подобаващо – и той иска референдум, при това два.

За разлика от Йоханис, който желае румънците да кажат дали одобряват осъдените на под 5 години затвор ще бъдат освободени, ако присъдите им са за ненасилствени престъпления и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да отпадне, ако причинените от тях щети не надвишават 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лева), Драгня иска референдум за премахване на имунитета на президента и на депутатите, както и референдум за това що е то семейство според румънската конституция. Вторият референдум касае гей браковете – социалдемократите искат забраната им и чрез конституцията, уточнява Romania Insider.

“Планът на президента Йоханис е нашето правителство да бъде бламирано до лятото на тази година“, заяви Драгня, според когото румънският президент е част от координиран план срещу предложението икономически мерки от социалдемократите. Конкретни мерки в този план са нулев данък върху дивидентите, както и следното данъчно облекчение - без каквито и да е данъците за първите 100 000 евро, "произведени" от малки и средни предприятия, както и нулево ДДС при покупката на жилища - за да насърчи потреблението.

Настоящият председател на ПСД Ливиу Драгня има двегодишна условна присъда от април миналата година за изборни измами по време на референдума от 2012 г. за отстраняване от власт на тогавашния президент Траян Бъсеску. Прокурорите на ДНА (Националната дирекция за борба с корупцията), работили по това разследване, миналата година дадоха на съд Драгня по друг случай и обвинение в злоупотреба с власт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес