Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите в Северна Македония ще обсъждат включването на българите в Конституцията

07 ноември 2022, 12:53 часа • 2004 прочитания

Днес в парламента на Северна Македония ще се състои лидерска среща по инициатива на министър-председателя Димитър Ковачевски, предава slobodnaevropa.mk

ОЩЕ: Исторически ден: Народното събрание вдигна ветото над Северна Македония

На срещата председателите на парламентарно представените партии в югозападната ни съседка ще разговарят за решенията, които трябва да се вземат с широк консенсус относно вписването на българите и другите народи в Преамбюла на Конституцията. Целта е да продължи европейският път на страната. Именно включването на българите в Конституцията е условието, прието от България и Северна Македония като част от френското предложение за премахване на българското вето.  

ОЩЕ: Какво подписахме със Северна Македония?

„Лидерската среща я свиквам с цел заедно с всички политически партии, които са представени в парламента, да разговаряме за европейското бъдеще на държавата и за всички решения, които трябва да вземем в един широк консенсус и политически консенсус“, заяви премиерът Ковачевски. 

ОЩЕ: Реакциите след вдигнатото вето за Северна Македония

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски заяви, че ще присъства на срещата, въпреки че смята за необходимо да се обсъждат по-важни въпроси като икономиката, бедността и енергийната криза, а не конституционните промени.

От парламентарните партии, които потвърдиха , че ще участват в лидерската среща е Алиансът за албанците. От Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), която е част от управляващата коалиция със СДСМ изразиха мнение, че сега не е моментът за конституционни промени.

От Левицата обявиха, че няма да присъстват на тази среща, а те разполагат с 2 гласа. За промяна в конституцията са необходими 80 народни представители. Управляващата коалиция в събранието, която е съставена от СДСМ, ДСИ и ДПА и Алтернатива имат общо 64 депутати. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ има 38 народни представители. Алианса на албанците имат 8 депутати, Беса имат 4 гласа.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес