Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров с ясен сигнал за вбиване на клин в ЕС след визитата в Сърбия

13 декември 2016, 12:19 часа • 2581 прочитания

Задълбочаване на икономическите връзки и помощ по отношение на отбраната – това предложи руският външне министър Сергей Лавров на колегата си Ивица Дачич по време на вчерашното си посещение в Белград.

Между Москва и Белград има преговори за присъединяване на Сърбия към Евразийския съюз, уточни Лавров, цитиран от Bloomberg. Руският външен министър изрази и готовност страната му да помага на Сърбия точно в момент, в който в съседна Черна гора действащият премиер Мило Джуканович отправя сериозни обвинения, че Москва стои зад опит за преврат заради желанието на Черна гора да влезе в НАТО

“Готови сме да обмислим конструктивно всяка молба, която Сърбия отправи към нас, за да подсигури капацитета си на отбрана. Разбира се, това трябва да бъде съобразено с контекста на региона. Обсъдихме детайло отношенията между нашите две държави с НАТО и ЕС и сме заинтересовани да възстановим „неблоковото мислене“ в Европа“, каза Лавров.

„Невъзможно е да запазим суверенитета и териториалния си интегритет без Русия. Сърбия няма да бъде антируска държава, няма да подкрепим санкциите на ЕС срещу Русия и нямаме намерение да влизаме в НАТО“, заяви Дачич след срещата си с Лавров.

На 21 декември сръбският премиер Александър Вучич ще посети Русия за среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес