Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Курти: Вьоса Османи трябва да бъде президент на Косово

23 март 2021, 13:22 часа • 2236 прочитания

Новоизбраният премиер на Косово Албин Курти заяви, че парламентът трябва да избере възможно най-скоро Вьоса Османи за президент на страната.

След заседанието, на което беше гласуван съставът на новия кабинет, министър-председателят каза, че се очаква смяната на депутатите, избрани за министри, след което предстои изборът на президент, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”.

Според Курти, всички трябва да се обединят около нейната кандидатура, въпреки че опозиционните Демократическа партия на Косово и Алианс за бъдещето на Косово вече заявиха, че са против избора на Вьоса Османи за президент.

„Политическата дейност на г-жа Османи, достойнството и отговорността, с които тя представлява гражданите във всяка институция (Вьоса Османи беше едновременно председател на парламента и и.д. президент – бел. ред.), както и спечелените почти 300 000 гласа на гражданите на Косово, дават основание да мислим, че Вьоса Османи трябва да бъде новият президент на Косово”, заяви Курти.

Османи, която е бивш представител на Демократичната лига на Косово, участва в изборите на 14 февруари в списъка на Движение „Самоопределение”. Тя е човекът, за когото са подадени най-много гласове на тези избори.

Нейната бивша партия все още не е уточнила дали ще гласува за нея за президент.

Вьоса Османи изпълнява длъжността президент, откакто Хашим Тачи подаде оставка като държавен глава на 5 ноември 2020 г., след потвърждаването на обвинителния акт от Специалната прокуратура за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Хага.

Според Конституцията, страната може да се управлява от ид. президент само шест месеца. От 22 март този пост е поет от новия председател на парламента Глаук Конюфца.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес