Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл отрича да е замесен в турските избори

12 май 2023, 14:01 часа • 1825 прочитания

Кремъл отрече да се е намесвал в кампанията за президентските избори в Турция, след като основният съперник на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган обвини Москва, че разпространява "дийпфейк", насочени срещу него.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, конспирациите, Deep Fake съдържанието и записите, които бяха разкрити вчера в тази страна. Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, дръжте ръцете си далеч от турската държава. Ние, както и преди, искаме сътрудничество и приятелство", написа Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на основния опозиционен съюз в Турция, в съобщение на руски и турски език в Twitter.

Макар че офисът на Кълъчдароглу не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си, официални лица твърдят, че екипът му е убеден, че руски хакери стоят зад подправянето на предизборния видеоклип, който уж показва висш командир на сепаратистката кюрдска бойна групировка ПКК, оказващ подкрепа на кампанията на Кълъчдароглу.

ОЩЕ: Турция започна масово да отказва на руснаци разрешение за пребиваване

"Категорично отхвърляме подобни твърдения", заяви Кремъл чрез говорителя Дмитрий Песков и поиска всички обвинения да бъдат оттеглени.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес