Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковачевски към парламента: Добавете българите в Конституцията, за да влезем в ЕС

19 юли 2023, 13:20 часа • 3181 прочитания

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски призова депутатите да приемат конституционните промени, които правителството одобри вчера, 18 юли. С тях българите ще бъдат добавени към преамбюла и два от членовете на основния закон - изискване на България за начало на втората фаза от евроинтеграцията на Скопие.

ОЩЕ: Кабинетът в Скопие прие вписването на българите в Конституцията, но ще убеди ли опозицията?

"Очакванията за конституционните промени са да имаме ползотворна и конструктивна дискусия и междупартиен консенсус за продължаване на европейската интеграция на страната. Европосланикът каза много ясно, че от нас зависи как, по какъв начин и колко бързо ще извървим пътя на интеграцията в ЕС", каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС, след като вчера правителството внесе промените в Конституцията в парламента.

Призивът на Ковачевски към парламента на РСМ

Премиерът на РСМ подчерта, че тези промени не засягат какъвто и да е проблем на идентичността.

"Те бяха публикувани вчера и нямаше нито един негативен коментар нито в медиите, нито където и да било. Вярвам, че нашите 120 народни представители ще имат визията, добелестта и смелостта да вземат решение, което ще означава европейска интеграция на страната и осигуряване на по-добро европейско бъдеще за настоящите и бъдещите поколения", каза министър-председателят на Северна Македония.

Той обаче среща сериозна съпротива по промените от страна на най-голямата опозиционна партия в страната - ВМРО-ДПМНЕ.

Какви точно са промените?

Измененията в основния закон на РСМ се отнасят до добавянето на етнически групи в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, в които са изброени етническите групи.

„В текста: „Гражданите на Република Северна Македония, македонския народ, части от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други“ се поставя запетая след "босненския народ" и се добавят: "българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ“, съобщи правителството вчера.

ОЩЕ: Радев си приписа заслугите за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес