Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

20 май 2024, 19:52 часа • 1799 прочитания

Косовската полиция съобщи, че е затворила шест клона на сръбска банка в размирния север на страната. Това се случва близо четири месеца след като Прищина забрани транзакциите в сръбски динари.

От 1 февруари транзакциите в динари, които Прищина толерираше в районите, населени с етнически сърби, бяха забранени, а еврото беше наложено като единствена законна валута. Това затрудни косовските сърби да получават заплати или помощи от сръбската държава, предаде БГНЕС.

Още: ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

Хиляди жители, студенти, служители и пенсионери се възползват от тези плащания и сега трябва да преминават границата, за да ги получат. Косовската полиция съобщи, че е затворила шест клона на лицензираната от Сърбия Пощенска спестовна каса, тъй като са работили "незаконно". Тя заяви, че целта на операцията е била "да се установи ред и законност" и е била извършена "без никакви проблеми или инциденти".

Затворени клонове

Междувременно министърът на вътрешните работи Джелал Свечла заяви, че полицията е затворила шест клона на "така наречената Пощенска спестовна каса като незаконна финансова институция на Сърбия в Косово.

"Върховенството на закона и реда, обслужването на всички граждани без разлика ще продължат да бъдат наша цел, към която сме се придържали непрекъснато", заяви той във Facebook.

Белград харчи около 120 млн. евро годишно за финансиране на система от "паралелни" институции в Косово за сръбското малцинство, които предоставят обществени услуги, но и осигуряват лоялността на косовските сърби.

Още: ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви затварянето на банковите клонове и заяви, че косовският премиер Албин Курти "продължава с терора срещу сръбския народ в Косово". "Ако международната общност не се вразуми, всичко това води до нови конфликти на Балканите с непредвидими последици", каза той в изявление.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес