Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Комунистическата партия е вдъхновение за човечеството": Александър Вучич е на посещение в Китай

31 юли 2023, 06:42 часа • 5757 прочитания

Делегация на Сръбската прогресивна партия, водена от членовете на председателството Петър Петкович и Дамир Зобеница, заедно с още 18 свои колеги, начело с президента на Сърбия Александър Вучич, е на официално посещение в Китай, съобщиха сръбските медии.

След посещението в Музея на историята на Китайската комунистическа партия в Пекин ръководителят на сръбската страна в диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия под патронажа на Европейския съюз заяви, че "Китайската комунистическа партия е вдъхновение за цялото човечество".

"Силата на Комунистическата партия на Китай, която под мъдрото ръководство на генералния секретар Си Дзинпин започна мащабна реконструкция и ускори икономическото развитие, пряко допринася за глобалното развитие на целия свят", заяви Петкович, съобщават медиите в Белград.

Китай се въздържа от гласуване на много резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които критикуват акциите на сръбските военни групировки в Западните Балкани. През 1999 г. Пекин се противопостави и на операцията на НАТО "Съюзна сила" срещу сръбски цели в отговор на нападението на Сърбия над Косово.

Китай отказва да признае независимостта на Косово, докато Сърбия също застава на страната на Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяйки китайските политики, особено по отношение на плановете за Тайван.

Като исторически съюзник на Русия, сръбската политическа класа все още е близка до Москва, но през последните години инвестициите на Пекин в страната доведоха до промяна в настроенията, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Сърбия спира износа на оръжие и военна техника за 30 дни 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес