Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Солун песимист за бъдещето на "Златна зора"

01 ноември 2014, 10:01 часа • 18503 прочитания

Кметът на Солун Янис Бутарис очаква крайнодясната партия "Златна зора" да изчезне от политическата сцена на страната. По думите му това ще стане в една "по-спокойна ситуация".

"В Атина има близо един милион емигранти и там за "Златна зора" е по-лесно да действа и да получи подкрепа. В момента в Общинския съвет в Солун има само двама представители на тази формация. От тази партия заведоха дела срещу мен, когато аз ги нарекох престъпна групировка, но аз съм убеден, че те ще изчезнат от политическата сцена при една по-нормална ситуация", каза още Бутарис. Той е един от създателите на Либералната партия "Акция", припомня БГНЕС.

Политикът все пак признава, че и в неговия град все още има екстремисти. Пред сръбското издание "Блиц" той обясни: "След като стана ясно, че Кемал Ататюрк е роден в Солун всяка година в града идват над 100 000 турци като туристи. Признавам, че има инциденти при които някои гърци хвърлят камъни по турските автобуси, но ние напреднахме много в отношенията между двете държави".

Кметът признава, че има известна нетърпимост и към албанците, които живеят в Солун. В момента в пристанищния град те са около 75 000 души.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес