Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски и руски ракети срещу Косово: Сърбия действа, предупреждава Курти (ВИДЕО)

22 ноември 2023, 07:25 часа • 8707 прочитания

В допълнение към 48-те оперативни бази, разположени по-отдавна край границата с Косово, 250-та бригада на сръбската армия е инсталирала близо до сръбско-косовската граница модернизираните ракетни системи "FK-3" (китайска) и "Панцир-С1" (руска), както и други ракетни системи - "Нева M1T" и "Куб M2 (SM)". Това предаде за БТА агенция "КосоваПрес".

Китайска ракетна система

"FK-3" е китайска ракетна система, като през 2022 г. Сърбия стана първата страна в Европа, която използва китайски оръжия, включително военните дронове "CH-92". Сръбската армия е създала също така специална част за наблюдение на дронове, която действа в рамките на 63-та парашутна бригада на сръбските въоръжени сили. Това е част от подробностите, която министър-председателят на Косово Албин Курти даде на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещението му в Прищина. Курти поиска от генералния секретар на НАТО тясно сътрудничество с Алианса за мир и сигурност.

FK-3 и "Панцир" са ПВО установки, но войната в Украйна показа как такива установки могат да бъдат модифицирани и превръщани в нападателно, а не защитно оръжие.

Още: Сигнал за опасност: Сочени за терористи сърби се активизират в Косово

Според професора по международни въпроси Дритеро Арифи самото местоположение на сръбските установки край границата с Косово показва, че Сърбия заплашва Косово. Арифи каза за "КосоваПрес", че подобни оръжия са отражение на несигурност по отношение на Косово. Той добави, че (хората в Косово) не трябва да се страхуват, нито да се отвръщат от нагласите, които Косово има.

Арифи подчерта също, че оръжието на Сърбия е превъзходно, тъй като сръбската държава инвестира в това направление и в този случай Прищина не може да направи нищо, освен да даде гласност на нов конфликт на Балканите срещу Косово. Според професора, посланието на Сърбия е, че диалогът няма да приключи, докато Сърбия не постигне това, което иска.

Без да иска: Руската държавна телевизия издаде точните координати на ПВО-то, пазещо резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес