Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кенаров: Случващото се в Турция ще се задълбочава, Ердоган няма нужда да сменя Конституцията

16 август 2016, 12:03 часа • 5315 прочитания

Това, което се случва в Турция в момента, ще се задълбочава. Ердоган реално няма нужда да сменя Конституцията.

Това заяви Димитър Кенаров, член на Асоциацията на европейските журналисти в България, пред БНР, като коментира процеса, който тече срещу медиите в южната ни съседка и политиката на турския президент Реджеп Ердоган.

Турция още преди време имаше голям брой арестувани журналисти. Медийният рейтинг на Турция беше изключително слаб и преди, но в момента тенденциите са засилиха изключително много, каза Кенаров.

"Вчера главният редактор на "Джум Хюриет" Джан Гордан, който беше обвинен в разкриване на държавни тайни и осъден на 5 години и десет месеца затвор, написа в една колонка, че да се довери на турската власт е както да си сложи главата на гилотината", каза журналистът.

Кенаров изрази мнение, че в момента едва ли би имало честен процес срещу всеки, който е опозиционер. "Според мен е важен един друг процес толкова, колкото директните репресии – това е промяната на идеологията в Турция и начина, по който се завзимат светски символи и се представят като някакъв тип ислямистки", каза той.

"Един пример е присъствието на ислямисти на площад "Таксим". Например в момента се говори за втора освободителна война, след първата на Ататюрк. Сменят се в момента имена на улици, площади. От следващата година 15 юли ще бъде обявен за национален празник. Пише се нова история. Ердоган се представя като продължител на Ататюрк", каза още журналистът.

"Ислямистите биват сложени в ролята на защитници на демокрацията. Турското законодателство позволява една много широка интерпретация на терористична организация. Това означава, че човек може да пише за кюрдите например и самото писане за Кюрдската работническа партия може да бъде интерпретирано като кюрдска пропаганда и да бъде вкаран този човек в затвора. Същото нещо става и с гюленистите в момента. Те се обявяват за терористи. Случва се завзимане на съдебната власт", каза Димитър Кенаров.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес