Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се помага на Западните Балкани - със заеми, уточни Кристалина Георгиева

18 май 2018, 09:12 часа • 1553 прочитания

Заеми при много изгодни условия и към дейности, при които има много голяма възвръщаемост – това е помощта, която Световната банка (СБ) смята да даде за интегрирането на Западните Балкани, по думите на бившия еврокомисар и сегашна част от директорския борд на СБ Кристалина Георгиева.

Георгиева наблегна специално на инфраструктурните проекти и как държавите от Западните Балкани щели да получават пари пропорционално – според това колко дълъг е съответният път, финансиран от банката, който се изплаща и с ТОЛ система. Освен това международните банкови институции искат да премахнат излишните проверки по границите и проверките да бъдат автоматизирани, за да се оптимизира ресурс.

Иначе сумата, за която се говори като помощ за Западните Балкани, е 10 млрд. евро, като се очертава 1 млрд. да са грантове за изграждане на инфраструктура, предимно заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие, от Международната банка за възстановяване и развитие.

Нова телевизия представи на Георгиева справка, според която доходите на Западните Балкани изпреварват тези в България и последва въпросът как тогава ще помагаме на тези държави. Едва ли ние, българите, ще се бъркаме в джобовете си да помагаме на тези хора – тези средства ще идват от еврофондовете, там България е нетен бенефициент (бел. ред. – т.е. взема повече, отколкото дава), беше отговорът на Георгиева. 2/3 от богатството на света е човешкият капитал – ако искаме да сме богата страна, трябва да инвестираме в хората, добави тя.

Георгиева коментира и думите на Доналд Тръмп, че ЕС се отнасял несправедливо в бизнес отношенията със САЩ. Трябва да поддържаме международната търговия, тя, за щастие расте. Има обаче на гърба на световната икономика трилиони долари дълг и трябва да се внимава при постепенното качване на лихвите, смята Георгиева.

Де факто сме член на еврозоната, но де юре - не. Поемаме всички отговорности на еврозоната, но не сме член - няма логика в това. Така Георгиева защити позицията, че България трябва да влезе във валутния съюз на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес